27. oktoober 2012

7 põhimõtet koduse veinivaru koostamiseks

Pilt: impactlab.com

Veinimaailm on asjassepühendamata inimese jaoks keeruline ja hirmutav paik.

Erinevate maitsete (kas tõesti maitseb vein nagu värskelt niidetud muru?) ja lõhnade, viinamarjasortide, istanduste ja aastakäikude kombinatsioon võib heidutada igaüht, kes neist asjust piisavalt ei tea.

Tegelikult aga ei pea veinimaailm sugugi olema sedavõrd keerukas ning kui mõned põhitõed on endale selgeks tehtud, võib see olla vägagi rahuldustpakkuv.

Käesolevas lühikeses juhendis on loetletud mõned viinamarjasordid, mis aitavad igaühel koostada muljetavaldava veinivaru ning mõista erinevat tüüpi veinide nüansse.

Punased veinid
Cabernet Sauvignon

Kirjeldus: see on punaste veinide seas üks kuulsamaid. Cabernet Sauvignon on tuntud oma maitse ja aroomi sügavuse poolest; see on rikkalik, täidlane ja intensiivne kirsi-sõstra ning mõnikord ka maitsetaimede varjundiga. Kui hoida seda veini veidi aega suulae vastas, on tunda kerget mustika-, mustsõstra-, vaarika- ja tammemaitset. Cabernet Sauvignon sisaldab tuntavalt parkaineid – tanniine, mille tõttu punane vein tundub suus ja kõris kuivana.

Toidusoovitus: tugeva maitsega vein vajab enda kõrvale ka vastavalt maitsestatud toitu. Cabernet Sauvignon sobib kõige paremini metsloomaliha või mõne muu kerge kuid tugeva maitsega liha kõrvale. Selleks võib olla näiteks part, vürtsikas veiseliha, pasteet, küülik, praeliha, vürtsikas linnuliha, grillvorst või neerud. Samuti sobib see hästi tugevamaitseliste juustudega.

Näidispudel: umbes 150 krooni eest on hea valik Albamar Cabernet Sauvignon Reserve. Tegemist on Tšiili Cabernet’ga, millel on suurepärane küpse mustsõstra, roosilehtede ja apelsinikoorte aroom. See on kuiv keskmise täidlusega või täidlane vein, mille kirkaid marja- ja puuviljamaitseid ümbritseb mõõdukalt happelisust ja pehmendavaid parkaineid. Täiesti fantastiliselt maitseb see koos grillitud šampinjonidega.

Merlot

Kirjeldus: Merlot on algaja veinisõbra jaoks ehk kõige kergemini mõistetav punane vein tänu oma keskmisele täidlusele või täidlusele ja maitsetaimede varjunditele. Tavaliselt on Merlot’ maitse pehmem kui Cabernet Sauvignonil ning sellest võib leida vihjeid murakale, ploomile, sõstrale, šokolaadile ja vanillile.Toidusoovitus: Merlot on küllaltki universaalne. Seda võib pakkuda koos kõigi tavapärase maitsega toitudega, kuid kõige paremini sobib see veise- ja lambalihaga, aga seda võib juua ka metslooma- või pardiliha juurde. Samuti on Merlot hea rikkalike itaalia toitude kõrvale.

Näidispudel: Hispaania Merlot Gran Toc Hill Reserva 2000 on saadaval ligikaudu 200 krooni eest. See on keskmiselt täidlane vein, mis sisaldab maasikamoosi ja tamme varjundeid ning millel on pikk järelmaitse. Vapustavalt hästi maitseb see koos seenerisoto või rostbiifiga.

Pinot Noir

Kirjeldus: maitse erilisuse poolest asub Pinot Noir astme võrra madalamal kui Merlot. Pinot Noir on kerge või keskmise täidlusega punane vein, millel on õrn, mahe ja varjundirikas maitse. Selle värv võib varieeruda helepunasest kuni keskmiselt tumeda punaseni ning enamasti võib selles tunda vaarika ja kirsi aroome, millele mõnikord lisandub ka millegi maalähedasema, nt seente, lõhnavarjund.

Toidusoovitus: Pinot Noir sobib hästi lõhe, lambaliha, kana, singi ja sealihaga. Klassikaline prantsuse köök kasutab Pinot Noir’i mitmetes toitudes nagu näiteks (kana punases veinis), (veiseraguu) ja (ahjuvormiroog). Enamasti on seda veini kõige parem serveerida lihtsate ja rikkaliku maitsega toitude kõrvale.

Näidispudel: hinnaklassist 170 krooni ringis võib proovida marki Twin Fin California Pinot Noir. See on keskmiselt täidlane vein mahedate parkainetega ja rubiinpunase värviga ning selle aroomipalett sisaldab kirssi, maasikat ja vanilli. Serveerige seda pisut jahutatult külmade eelroogade või kuivatatud tuunikala juurde.

Zinfandel

Kirjeldus: Zinfandeli maitse varieerub kergest täidlaseni ning sisaldab marja- ja vürtsivarjundeid. Kerged Zinfandelid on tavaliselt tugevama puuviljamaitsega, samas kui raskematel markidel tuleb esile marjamoosi varjund. See vein on tavaliselt oma hinda väärt, kuid ärge ajage punast Zinfandeli segamini valge Zinfandeliga, mis on rosé-tüüpi vein.

Toidusoovitus: Zinfandel maitseb hästi itaalia toitude kõrvale ning sobib suurepäraselt koos juustude, pastaroogade ja igasuguse punase lihaga. Seda võib proovida koos pizzaga, mis on kaetud tomatite, punase sibula, , mozzarella ja pestoga.

Näidispudel: Cline Zinfancel on California vein, mida müüakse umbes 170 krooniga. Selle rubiinpunane värv, tugev magusa vaarika ja maitsetaimede aroom ning vürtsikas järelmaitse muudavad selle loomulikuks partneriks cajuni kanale, searibidele ja vaarikamahlas pardirinnale.

Valged veinid
Chardonnay

Kirjeldus: kui oled kutsunud õhtusöögile külalisi ja tahad neile serveerida valget veini, siis Chardonnay on alati kindel valik. See on üks populaarsemaid valgeid veine, sest tavaliselt on selle maitsed hästi tasakaalus. Erinevate Chardonnay’de maitsed võivad varieeruda puhtast ja selgest sordile omasest maitsest kuni rikkaliku ja keeruka buketini. Chardonnay on reeglina keskmise täidlusega või täidlane vein, milles lisaks vanilli ja või aroomile võib kohata õuna- ja pirnilõhna.

Toidusoovitus: Chardonnay on California kõige populaarsem vein ning sobib seega hästi california köögi juurde. Siin võib mõelda grillitud kanale, lõhele, karpidele, lestale ja avokaadole. Väga hästi maitseb see ka koos prantsuse toitude ja koorekastmes pastaroogadega.

Näidispudel: Les Salices Chardonnay 2004 on saadaval kuskil 160 krooni eest ning see on veidi aega tammevaadis seisnud prantsuse Chardonnay, mille aroomibukett sisaldab virsikut, õuna, banaani, mett ja pehmet saia. See sobib ideaalselt grillitud kanakoibade kõrvale, kuna on küps, ümar ja kreemjas.

Sauvignon Blanc

Kirjeldus: Sauvignon Blanc on kõige kergem valge vein ning on tuntud oma värske muru, maitsetaimede ja tsitruseliste varjundite poolest. See on enamasti kuiv, kirka ja happelise maitsega vein, mida on alati väga kerge juua.

Toidusoovitus: see valge vein maitseb hästi koos kergete toitude ja valge lihaga, eriti kala ja mereandidega. Samuti on see väga hea aperitiivina.

Näidispudel: kuidas saaks jätta ostmata veini, mille nimi on Fat Bastard Sauvignon Blan? Ent ka tegelikult on see 180-kroonine pudel hea prantsuse Sauvignon Blanc. See on kahvatukuldne ekstrakuiv vein, milles võib tunda granadilli, karusmarja, värskelt niidetud muru ja maitsetaimede aroomi. Fat Bastardil on pikk järelmaitse ning see täiendab suurepäraselt praetud valget kala, krillitud kanakebabi ja küpsetatud lesta. 

Rosé veinid
Roosad veinid

Kirjeldus: nagu nimigi vihjab, on rosé-tüüpi veinid kahvatupunast värvi. See värv on saadud teatavast punaste viinamarjade segust, mida on spetsiaalselt töödeldud, et osa viinamarjakestade pigmente kanduks üle veini ja muudaks selle roosakaks. Sellised veinid pälvisid suurema tähelepanu 80ndatel aastatel, mil väga populaarsed olid valged veinid ning veinitootjad otsisid võimalusi oma punase viinamarja varude ärakasutamiseks. Tulemuseks olidki roosad veinid, mida mõnikord valmistatakse ka lihtsalt punaste ja valgete veinide segamise teel – ainult ärge seda kodus järele tehke.

Tavaliselt võib roosade veinide värv kõikuda kahvatupunasest kuni aprikoosi ja lõhet meenutavate toonideni. Need on üsna kerged ja enamasti ka natuke magusad veinid, kuigi mõned neist võivad olla võrdlemisi kuivad, sisaldades vaid suhkrujääkide maitsevarjundit.

Roosade veinide hulgast võib leida ka selliseid, mis kannavad nimesid nagu Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris ja Vin Gris.

Toidusoovitus: roosad veinid on kerged ja natuke magusad, mistõttu nad sobivad suurepäraselt vürtsikate ladina-ameerika ja aasia toitude juurde, sest puhas ja magus veinimaitse leevendab suus põletavat tunnet. Tšillikausile rosé veini peale juua ei ole just soovitav, aga selliste suupistetega nagu natšod või quesadillad sobib see suurepäraselt.

Näidispudel: Henry of Pelham Rose on müügil ligikaudu 120 krooni eest; see on keskmise täidlusega Kanada rosé, millel on punaste puuviljade lõhn ja kirgas happelisus. See rosé sobib väga hästi suviseks veiniks koos grillitud lõhe või külma mereannisalatiga.

Eelnev tekst sisaldas põhitõdesid hea veinivaru koostamiseks ning andis esmase ülevaate viinamarjasortidest. Loomulikult ei piirdu veinialased teadmised siin tooduga ning selleks, et saada eksperdiks, tuleb aastaid tegeleda viinamarjade tundmaõppimisega, kuid käesolev juhend peaks aitama üle saada esimesest takistusest, mis vahel on kõige hirmuäratavam, ning kujundada välja oma veinimaitse.

Related News: