By: kodukauniks.ee

26. veebruar 2013

Küüslauk - väike, kuid vägev!

Pilt: nytimes.com

Talvisel perioodil, kui salakavalad viirused meie kurkudes kõdistavad ja ninades vesistavad, püüdes meid nädalateks voodisse murda, leiab sageli abi sellisest pisikesest mugulast nagu küüslauk.

Vänge lõhna ja terava maitsega on see väike abimees küll, kuid see-eest tõhusaim looduslik antibiootikum.

Tõepoolest, küüslaugu võlujõudu ja tohterdamisoskust on inimesed hinnanud aastatuhandeid. Ka moodne meditsiin pole kunagi söandanud rahvameditsiini pärusmaale kuuluvat küüslauku päriselt ära põlata ja selle kasulikku toimet tühiseks pidada.

Peale tunnustatud raviomaduste köidab küüslauk tähelepanu ka hinnatud maitsetaimena. Viieteistkümnendal sajandil saigi küüslaugust peenrakultuur, mida peale ravimise üha enam ka köögis kasutama hakati. Olgu öeldud, et küüslaugu maitse tuleb kõige ehedamalt esile siis, kui seda juba valmis toidu hulka purustada. Mahedama efekti saavutamiseks võib kasutada näiteks küüslaugumaitselist õli. Selle valmistamine on imelihtne - tuleb vaid puhastatud küüslauguküüned õlipudelisse pista. Juba päeva-paariga on suurepärane toidulisand valmis.

Küüslauk sisaldab rikkalikult eeterlikke õlisid ja bakterivastaseid toimeaineid, lisaks ka karotiini ja C-vitamiini. Küüslaugu peamiseks toimeaineks on allitsiin. Küüslaugutablettides see lenduv aine enamasti puudub, seepärast tuleks eelistada värsket küüslauku või küüslaugutinktuuri. Küüslaugutinktuuri saab väga hõlpsasti ka kodusel teel valmistada. 

Küüslaugutinktuur

Haki 250 g puhastatud küüslauguküüsi peeneks, vala peale 1 liiter viina. Hoia tinktuuri mõned nädalad soojas toas ning aeg-ajalt loksuta pudelit. Kui paar nädalat on möödunud, kurna tinktuur teise pudelisse. Tarvita 10-20 tilga kaupa enne sööki.

Suurepärase köharohu saab küüslaugust ja meest. Selleks tuleb mõned küüslauguküüned pressiga purustada ja 4-5 supilusikatäie vedelama meega segada. Need, kellele küüslaugu maitse eriti vastumeelne tundub, võivad küünte arvu vähendada.

Ka küüslaugu söömise ebameeldivaima jääknähu - küüslaugulõhnalise hingeõhu - vastu on abinõud olemas. Hingeõhu saab taas värskeks, kui krõmpsutada peale küüslaugusöömist peterselli, kohviubasid, nelki või hapukapsast.

Related News: